Yükseltilmiş Döşeme

Yükseltilmiş Döşeme

Yükseltilmiş döşeme sistemleri, bina zemini üzerinde ikinci bir döşeme yüzeyi oluşturmak ve oluşturulan boşluğun içerisinden mekanik, elektrik, havalandırma tesisatlarına ait borular, kablo ve kanallar gibi malzemeleri mekân zaman ve para kaybına yol açan inşaat işlerine ihtiyaç duyulmaksızın istenilen noktaya hızla ulaştırılmasına olanak sağlayan bir yapı malzemesidir. Sistemin modüler olması, gerek duyulduğunda defalarca müdahale imkanı sağladığı için yerleşim planında kullanıcıya serbestlik sağlamaktadır.

Yükseltilmiş döşemeler, yangına ve korozyona dayanıklı, nemden etkilenmeyen, insan sağlığına zararlı maddeler içermeyen, pislik ve toz tutma özelliği olmayan malzemelerden yapılırlar. Ana malzeme olarak yonga levha ya da kalsiyum sülfat kullanılmaktadır. Alt ve üst kaplama malzemesi olarak da standartlara uygun olarak üretilen alüminyum levha, alüminyum folyo ya da galvanize çelik kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulması halinde yüzey kaplama malzemesi olarak halı, vinil PVC, laminat (HPL), linolyum, seramik, doğal taş veya granit kullanılabilmektedir.

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİNİN AVANTAJLARI

  • Mekânlarda sonradan yapılması gereken değişiklere kolay adapte olabilmeyi sağlar.
  • Bütün kablolama ve boru tesisatı, döşeme altından geçtiği için uygulandığı mekanlarda görüntü kirliliğini önler, estetik mekanlar oluşturulmasına yardımcı olur.
  • Sonradan gerekebilecek tesisat değişikliklerinin kolayca yapılabilmesini sağlar.
  • Anti-statik özelliği sayesinde statik elektriği deşarj eder.
  • Modüler bir sistem olması nedeniyle uygulaması kolaydır, hızlı bir uygulama yapılabilir.
  • Mimarlar için serbest tasarım imkanı sağlar.

 

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMLERİNİN BİLEŞENLERİ

  • Döşeme Panelleri : Döşeme panelleri modülerdir. 600 x 600 x 30 mm ebatlarında, sıkıştırılmış yonga levha ya da kalsiyum sülfattan, TS EN 12825 standardına göre çalışma yükleri 2,81 kN, maksimum yük 8,45 kN olacak şekilde imal edilirler.
  • Taşıyıcı Sistem : Döşeme panelleri taşıyıcı sistem üzerine uygulanmaktadır. Taşıyıcı ayaklar ayarlanabilir özellikte, kafa sacı, tavan sacı, boru, saplama, somun ve plastik contadan oluşur. Metal aksamlar paslanmaya karşı elektrogalvaniz ile kaplanır. Yapılacak uygulamanın yüksekliğinin 20 cm’den fazla olması durumunda, taşıyıcı ayakların kafa saclarını birbirine bağlayan “U” şeklinde kuşaklar kullanılmalıdır.

 

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME NASIL YAPILIR

  • Uygulamanın Planlanması : Uygulanacak mekanın plan görünüşü üzerine 60x60 cm. ölçülerinde karolaj yapılarak uygulama planı çizilir. Uygulamada aksesuar (rampa, basamak, menfez, süpürgelik v.s.) kullanılacak ise plana dahil edilmelidir.
  • Zemin Hazırlığı : Uygulama yapılacak döşeme pürüzlü ya da çukurlu olması durumunda şap uygulaması yapılması gerekir. Eğer zeminde kumlu ve çabuk kırılan bir şap var ise yeniden bir şap uygulaması yapılması gerekir. Taşıyıcı ayakları zemine yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcının yapışmasını önleyecek ya da çözülmesine sebep olacak nem, su, kimyasal madde, çamur vb. gibi malzemeler temizlenmeli veya kurutulmalıdır.
  • Montaj İşlemleri : Karolaj planı doğrultusunda belirlenen ölçülerde derz ipi çekilerek merkez aksı oluşturulur. Döşeme panellerinin derzleri kontrol edilerek merkezden başlanarak döşeme panellerinin montajına başlanır, uygulamada kullanılacak ayaklar panellerin her köşesine getirilerek teraziye alınır. Her panelin ayak noktası önceden tespit edilemediği için her döşeme paneli yerleştirilirken ayak konularak yapıştırılır. Tüm paneller bu şekilde monte edildikten sonra uygulama alanın kenarları hariç orta kısmı tamamlanmış olur. Duvar kenarlarında kullanılacak parçalar uygun bir kesici ile kesilerek duvar diplerine yerleştirilir, ayakların üzerinde bulunan plastik conta (plastik yıldız) yardımıyla sıkıştırılarak panellerin hareket etmesi engellenir ve istenilen kotta uygulama tamamlanmış olur.

 

UYGULAMA SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Sistemin montajı tamamlandıktan sonra, taşıyıcı sistemin zemine yapıştırılması için kullanılan yapıştırıcının tam olarak yapışma mukavemeti sağlaması için 24 saat süresince zemin üzerinde herhangi bir işlem yapılmaması gerekir.
  • Döşeme üzerinde ıslak malzemeler ile çalışılma  yapılmamalıdır. Çalışma yapılmasının zorunlu olduğu hallerde, sistem mutlaka su geçirmez bir malzeme ile koruma altına alınmalıdır.
  • Panellerin kaldırılması esnasında tornavida, levye vb. araçlar kullanılmamalıdır. Paneller, kendi panel tipine göre hazırlanmış uygun vakumlu kaldırıcılar ile kaldırılmalıdır.
  • Döşeme panelleri üzerinde ağır yük taşınması gerektiğinde iz bırakmaması ve yükü dağıtması nedeniyle metal paneller kullanılmalıdır.
  • Eğer sistem üzerine karo halı uygulaması yapılmışsa, halı temizliği, elektrik süpürgesi ya da kuru köpük sistemi ile yapılmalıdır.
  • Laminat veya vinil kaplanmış paneller hafif nemli bir bez yardımıyla temizlenmelidir.
Pvc Zemin Kaplama
Epoksi Zemin Kaplama